De vrouwen

Samira Salman

[twocol_one]

Hallo, ik ben Samira Salman, 32 jaar en woon in Almere. Door mijn werkervaring als allround marketeer kwam ik erachter dat ik het meeste energie haal uit het verbinden van mensen en bedrijven door middel van social media en het organiseren van evenementen. In mei 2013 ben ik Social and more gestart om organisaties hierbij te helpen.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Nadat mijn jaarcontract in februari afliep, heb ik gezocht naar een baan op het gebied van social media of evenementenorganisatie. Maar door de huidige markt en mijn brede ervaring als marketeer, werd het lastig om een baan te vinden met een focus op een van de twee vakgebieden. Aangezien ik per se een baan wil waar ik écht gelukkig van word en twee maanden zonder baan voor mij al een eeuwigheid leek, besloot ik als zelfstandige aan de slag te gaan. Wel met een duwtje in mijn rug vanuit het UWV voor een half jaar (een startersregeling).

In aanloop ervan, werd ik steeds enthousiaster over het idee om te gaan freelancen. Eigenlijk heb ik altijd al met het idee rondgelopen, maar ik heb nooit die stap durven zetten. De steun vanuit het UWV was een mooie kans die ik niet kon laten liggen. Nu kan ik eindelijk doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. En die vrijheid, dat is helemaal een cadeautje!

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Ik ben nogal een enthousiasteling, dus ik vind al snel iets heel gaaf. Van hele kleine dingen kan ik al blij worden. Maar het meest fijne is nog wel dat ik me ben gaan beseffen dat ik als zelfstandige veel beter tot mijn recht kom, dan toen ik in loondienst was. Ik ben veel zelfverzekerder en daadkrachtiger geworden. En ik heb nu zelf de vrijheid om te bepalen welke opdrachten ik wil doen of met welke mensen ik wel of niet wil samenwerken. Alles lijkt op zijn plek te vallen.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Het moeilijkste moment was het moment dat ik ongeveer een maand bezig was, maar niet het gevoel had dat er iets gebeurde. Ik ben eigenlijk niet iemand die snel risico’s neemt. Ik houd van zekerheid, stabiliteit en weeg normaliter een en ander heel goed af voor ik stappen zet. Nu heb ik voor mijn doen best een heftige sprong gemaakt en dat is vooral financieel erg eng.

Maar ik geloof echt in wat ik doe en merkte gelukkig na die eerste maand dat er langzaam maar zeker beweging in kwam. Ik ben ook erg optimistisch en denk dat dit echt wat worden, ondanks de soms wat negatieve reacties die ik krijg als ik vertel dat ik dit doe vanuit het UWV. Sommige mensen nemen je dan niet serieus. Tót ze m’n hele verhaal horen. Volgens mij is mijn enthousiasme wel aanstekelijk…

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Geloof in jezelf, denk in mogelijkheden en blijf volhouden. Houd je doel en droom voor ogen en wijk daar niet vanaf. Je hoort deze boodschap wel vaker, maar sinds ik deze stap heb gezet is het kwartje bij mij echt gevallen. Ik maak heel bewuste keuzes, die leiden tot mijn doel. En dat betekent soms ook dat je nee moet zeggen tegen een mooie kans die afwijkt van de weg naar je doel.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm

Hier vind je Samira

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.