De vrouwen

Petra Mertens

Ik ben Petra Mertens, 39 en geniet intens van het leven als solo-ondernemer. InnerOUT bestaat intussen 4 jaar, maar de echte doorbraak kwam er pas vorig jaar toen ik mezelf lanceerde als KlantenMagneetCoach. Andere solo-ondernemers leren hoe ze met hun passie een goed inkomen kunnen verdienen en daarbij volop tijd over hebben voor andere leuke dingen, is mijn hart en ziel.

Verre reizen in m’n eentje maken me gelukkig net zoals lekker eten in gezelschap van goeie vrienden. Ik hou net zozeer van rust als van grote drukte.  Door wat ik doe heb ik nooit het gevoel dat ik werk en dat is een heerlijkheid die ik echt iedereen toe wens. Mijn vaste woon- en werkplek is Antwerpen, deze intro schrijf ik met zicht op de Oceaan.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Initieel ben ik gestart omdat ik door een reorganisatie mijn ontslag had gekregen. Ik was 35 en het was een beetje een NU of nooit gevoel. Na een lange reis in India heb ik het besluit genomen en ben ik begonnen.

Ik weet intussen dat mijn reden niet de goeie reden was. Intussen is het verhaal ook helemaal anders. Vandaag onderneem ik omdat het mijn passie en mijn roeping is, ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik ooit nog in een baan werk.

Het is geweldig inspirerend om anderen te begeleiden en hun successen te zien. Mijn missie is intussen dat ik ervoor wil zorgen dat elke solo-ondernemer in Vlaanderen en Nederland een goed inkomen verdient met zijn bedrijf. Er is niks mis om goed te kunnen leven van je passie!

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Het allergaafste was mijn event ‘Steps to Success’ afgelopen mei. Het was hard werken vooraf, maar de twee dagen zelf waren geweldig. Een zaal vol ideale klanten, veel doorbraken mogen meemaken, intense energie. En de echte kick was dat 50% van de groep op het eind van de 2-daagse besliste om in te stappen in het jaarprogramma en te investeren in zichzelf en hun bedrijf.

Mezelf realiseren dat ik dit op 15 maanden heb neergezet was een echt WAW gevoel.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Ik kan niet 1 moeilijkste moment kiezen, eerder een moeilijke periode. Het begin van mijn ondernemersbestaan was héél erg onzeker. Ik was er vol goeie moed en motivatie aan begonnen, maar kwam er al snel achter dat ik totaal niks wist over ondernemen.

Het eerste 1,5 jaar was ontzettend zwaar met heel weinig inkomsten, veel frustratie en twijfels. Ik heb vaak gedacht aan stoppen, maar gelukkig heb ik ontdekt dat het ook  héél anders kan.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Blijf niet in je eentje worstelen! Zoek hulp. Het is echt héél normaal dat je niet alles weet. De allerbeste beslissing die ik ooit in mijn leven heb genomen is investeren in professionele ondersteuning.

Het heeft letterlijk mijn bedrijf en ook mijn leven dag en nacht veranderd.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Ondernemen is zoals een rollercoaster

 

Hier vind je Petra Mertens

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.