De vrouwen

Laura van Putten

[twocol_one]

Laura van Putten, 32 jaar, Waterman en samen met mijn partner Rieno Bos zijn wij de trotse eigenaren van restaurant Klavertje Vier in Vierhouten. Rieno en ik kennen elkaar en onze kat Lijntje nu 13 jaar en we hebben net ons 7-jarig restaurantjubileum achter de rug. Samen met Lijntje en onze kippen Nugget en Pilav wonen we boven Klavertje Vier in Vierhouten, een klein dorp tussen Nunspeet en Epe op de Veluwe.

Ik geniet van het leven samen met Rieno die chef-kok is in Klavertje Vier en van onze lieve gasten. In ons restaurant ben ik niet alleen de gastvrouw die onze gasten tijdens de lunch en diner in de watten legt, maar ik verzorg ook de boekhouding, maak de roosters voor de bediening, stel de wijnkaart samen, ben tuinvrouw in onze groentetuin en help mee met de voorbereidingen in de keuken.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Mijn vader was schipper en ik droomde vroeger altijd van mijn eigen pannenkoekenboot. En de horeca sprak mij toen al aan, dus een pannenkoekenboot leek mij een ideale plek. Tijdens mijn opleiding voor gastvrouw merkte ik dat ik het heerlijk vond om gasten te verwennen die een avond lang wilden genieten van mooie wijnen en gerechten. In een van de restaurants waar ik werkte leerde ik Rieno kennen en ik besloot om de pannenkoekenboot te laten varen.

Bij sterrenrestaurant De Librije in Zwolle leerde ik van eigenaar en gastvrouw Thérèse Boer heel veel over het combineren van gerechten met bijpassende wijnen, over gastbenadering en heb ik me verder ontwikkeld. Nadeel was wel dat ik Rieno nog maar 1 of 2 avonden per week zag, terwijl we wel samenwoonden. Toen duidelijk was dat we beiden een eigen zaak wilden besloten we er samen voor te gaan en de vele uren die we werkten in een zaak van onszelf te stoppen. Klavertje Vier was geboren!

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Er zijn zoveel momenten, zoals het moment waarop je de perfecte wijn-spijscombinatie bedenkt, of het moment waarop je je eigen groenten oogst. De meest geweldige momenten zijn voor mij toch wel wanneer een gast bedankt voor de geweldige avond, de heerlijke verse producten, de mooie kookkunsten, de goede service en de geweldige wijn. Nog mooier is als die gast weer terugkomt, want dat betekent dat we het samen met ons team goed hebben gedaan. Daar krijg je zo veel voldoening van, daar kan ik echt trots op zijn.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Tijdens het diner op 30 juni 2012 was ik ineens niet meer aan het werk. Een aangeboren dunne ader tussen mijn hersenvlies knapte en ik was er slecht aan toe. Gelukkig kwam ik er bovenop en een lange periode van prikkelvrije revalidatie volgde. Ik moest heel veel weer opnieuw leren, zoals lopen, eten, televisie kijken, met verschillende mensen omgaan en geduld hebben. Met name dat laatste was erg moeilijk.

Nu we een jaar verder zijn merk ik dat ik meer rust nodig heb. Daarom zijn we een extra dag dicht gegaan en rust ik nu uit na de lunch zodat ik weer fris aan het diner kan beginnen. Ik werk niet langer dan een uur achter de computer en zo zijn er nog wel een paar aanpassingen. Ik heb daar nu vrede mee, want ik ben vooral blij dat ik er nog ben en dat ik nog zoveel wél kan doen, want 2/3 van de mensen die dit overkomt kunnen veel minder doen dan ik. En ik heb een goed vooruitzicht, de artsen zeggen dat ik na ongeveer twee jaar weer helemaal mijn oude zelf ben.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Volg je hart, doe dingen zoals jij denkt dat het goed is. Behandel mensen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Maar wees ook op je hoede, want niet iedereen is zo eerlijk als je zelf bent. Dat hebben wij vooral gemerkt tijdens de aankoop van ons pand.

En tenslotte: zorg dat je plezier hebt in je hobby en maak dan van je hobby je werk.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Als je plezier hebt in je werk dan hoef je nooit te werken

Wie goed doet, goed ontmoet.

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

Laura

Hier vind je Laura van Putten

[twitter_follow username=”k4vierhouten” language=”en”] [social_icon title=”Website” url=”http://www.klavertjevier.nl” profile_type=”rss”][social_icon title=”Facebook” url=”https://www.facebook.com/k4vierhouten” profile_type=”facebook” window=”yes”][social_icon title=”Facebook” url=”https://www.facebook.com/pages/Restaurant-Klavertje-vier/304755636216864″ profile_type=”facebook” window=”yes”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.