De vrouwen

Cecile Bol

Ik ben Cecile Bol, krap 31 jaar (eind juli 1982) en zelfstandig ondernemend tekstschrijver vanuit Winsum (Groningen) onder de naam Studio Vuurvogel. Typisch Cecile is gestructureerd te werk gaan met zowel een helikopterview als oog voor details. En dat alles dan met een flinke dosis enthousiasme en humor. Mijn vrije tijd vul ik met koken, onze twee katten, Griekenland en mijmeren over mijn vakgebied, lifestyle en psychologie.

Studio Vuurvogel bestaat sinds januari 2013, maar tussen 2007 en 2010 heb ik ook als freelance tekstschrijver gewerkt. Mede door mijn ervaring en affiniteit met online marketing heb ik mij gespecialiseerd in teksten voor online middelen, maar ik schrijf net zo graag voor print media. Van 2005 t/m 2007 en van 2010 t/m 2012 vervulde ik marketing- en communicatiefuncties in loondienst.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Dat is zou gaan schrijven was al duidelijk toen ik als kleuter de rode Sperry Remington typmachine van mijn moeder confisqueerde. Besluiten dat ik dat als zelfstandig ondernemer zou gaan doen heeft iets langer geduurd.

Pushfactor was dat ik niet zo goed pas in het stramien van kenniswerk in loondienst. Eindeloze vergaderingen, relatief weinig invloed op je functie-inhoud, disfunctionele processen amper kunnen veranderen… Ik heb twee keer in loondienst gewerkt en beide keren ben ik na zo’n twee jaar uit mijzelf weggevlucht. De ellendige arbeidsmarkt van het moment heeft ook wel een beetje meegespeeld. Maar er waren en zijn ook zo veel pullfactoren!

Bij werkelijk alles van mijn bedrijf betrokken kunnen en moeten zijn vind ik misschien wel het allerleukst. Ik ben vreselijk nieuwsgierig en zie snel hoe puzzelstukjes binnen een bedrijf invloed op elkaar hebben. Dat maakt dat ik net zo kan genieten van de btw-aangifte, mijn logo ontwerpen, de techniek achter mijn website, netwerken, de financiële business case van mijn onderneming of zelfs het versturen van een betalingsherinnering als van het primaire proces: het schrijven van teksten. Het spel van ‘winkeltje spelen’ fascineert mij enorm.

Verder is het gevoel van tot op zekere hoogte kunnen doen en laten wat je wilt een geweldig vrij en machtig gevoel. De flexibiliteit en het kunnen indelen van werk en privé op een manier die past bij die week of die maand is ideaal.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Ik vind het heerlijk om in een project echt samen te werken in een projectteam en daarna met z’n allen trots te zijn op het eindproduct. Zo gaan tekstopdrachten helaas niet altijd, maar het heeft wel mijn voorkeur. Zo raak ik echt in de flow van een opdracht en voelt het succesvol afronden ervan als een soort epic win. En daar doe je het toch voor, voor dat gevoel.

Een gaaf moment wat wel echt belangrijk was, was toen ik mij realiseerde dat mijn onderneming financieel draait zoals gepland, maar dat dat niet per se hoeft. We zouden het thuis ook redden als het een tijdje minder goed zou gaan. Dat geeft enorm veel vrijheid, waardoor ik meer risico kan nemen hier en daar, meer kan focussen op opdrachten die ik echt leuk vind en meer kan genieten van mijn intrinsieke motivatie.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

De eerste keer nee zeggen tegen een opdracht vond ik heel raar. Alsof ik iemand een blauwtje had laten lopen. Ik heb toch de neiging om alles aan te pakken uit angst dat er straks een moment komt dat niemand meer belt. Toch is het belangrijk om wel bewust te kiezen als dat kan.

Omdat ik in mijn eentje ben, kan ik vaak heel flexibel zijn. Nadeel daarvan is dat ik hier en daar onbedoeld toch wat geleefd wordt door mijn opdrachtgevers als ik niet oppas. Ook hier is het belangrijk om nee te zeggen en proactief te sturen en dat is iets waar ik nog wat in kan groeien.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Maak een plan! Dat hoeft geen invuloefening te zijn van een standaard ondernemersplan; doe het lekker op jouw manier, maar maak een plan. Kijk daar ook zo af en toe naar, bijvoorbeeld eens per kwartaal wanneer je de btw-aangifte achter de rug hebt. Wat ging er goed, wat ging er anders, wat kan er beter? Bespreek dit ook met iemand in een luchtige, maar formele setting. Zo heb ik dus elk kwartaal een heuse vergadering met mijn man: ik presenteer dan relevante cijfers en we praten over vraagstukken die op dat moment leven. Supernuttig!

Een ander advies: vier successen! Plop die champagne open na afronding van dat grote project. Ga nog even naborrelen met je opdrachtgever. Gun jezelf een leuk cadeautje als beloning. Geef jezelf een dagje vrij als je hard hebt gewerkt om een deadline te halen. Zo houd je het leuk voor jezelf. Je bent niet voor niets eigen baas! En ja, dit advies moet ik ook nog vaak aan mijzelf geven, haha.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Pfff, ik ken zo veel leuke quotes, maar nooit als ik ze nodig heb. Passend bij mijn visie op ondernemen is wel het nummer dat ik vroeger steevast luisterde op weg naar sollicitatiegesprekken (en met positieve resultaten overigens): “You gotta roll with it!” Deze songtekst van Oasis verwoordt voor mij het gevoel van niet te veel stressen, maar wel scherp blijven, genieten van het spel en het proces en de toekomst positief en een tikkeltje brutaal tegemoet zien.

Hier vind je Cecile

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.