De vrouwen

Astrid Schreuders

[twocol_one]

Mijn naam is Astrid Schreuders, aka AstridsTaste en met mijn bedrijf AstridsTaste Communicatieadvies help ik de horeca en bedrijven die met eten en drinken bezig zijn met externe communicatie, marketing, vergroten van de bekendheid en schrijven van teksten.

Daarnaast ben ik freelance redacteur voor de online restaurantgids AlleToprestaurants.nl en voor een aantal horeca(vak)media. Veel mensen kennen mij van mijn blog AstridsTaste.com, waarop ik vertel waar ik zoal een vorkje prik en waarop ik mijn culinaire avonturen beschrijf. 

Ik heb al 30 jaar verkering met dezelfde vent waarmee ik ook samenwoon, samen met poes Bubbles. De kreet “mijn werk is mijn hobby” is in mijn geval waar, ik kom vrijwel dagelijks in restaurants en bij culinaire evenementen. En daar hap en drink ik wel eens wat weg ja. Ik besteed veel tijd aan social media, dat ik niet alleen zakelijk inzet voor mijn opdrachtgevers, maar dat ook wezenlijk onderdeel uitmaakt van mijn persoonlijke en zakelijke identiteit. Via mijn Twitteraccount @AstridsTaste twitter ik over alles wat met restaurants, eten, drinken en gastronomie te maken heeft. Mijn doel is om te signaleren, informeren, de dialoog aan te gaan, kennis te vergaren en mijn volgers met elkaar te verbinden. O ja en soms kan ik op Twitter ook gewoon lekker kletsen.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Het grootste deel van mijn werkzame leven heb ik in reguliere banen in het toerisme en in de woonsector gewerkt. Daarnaast kwam ik als gast graag en veel in restaurants, hotels en bij wijnmakers, waardoor ik in de horeca en wijnwereld een breed netwerk heb. Als communicatieadviseur in de woonsector kreeg ik steeds vaker de vraag van bevriende restaurateurs of ik hen kon helpen met webteksten, communicatieadvies en social media. Zo ben ik als ondernemer gestart, eerst naast mijn reguliere baan en sinds een aantal jaren volledig.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Dat was niet één specifiek moment. Het gave van ondernemen vind ik de vrijheid die je hebt om te doen waar je hart ligt en de vrijheid in het nemen van beslissingen. Het bepalen van je eigen dagindeling is ook heerlijk, zo werk ik bijvoorbeeld vaak van twaalf uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s avonds. Als je voor de horeca werkt ga je toch een beetje horecatijden draaien. Telefonisch nog even een opdracht doorspreken om half twaalf ’s avonds nadat de chef-eigenaar van een restaurant klaar is met het diner komt regelmatig voor en daar voel ik me prettig bij.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Niet zozeer het moeilijkste moment, maar wel een bijzonder spannend moment was de beslissing om mijn reguliere baan op te geven en 100% voor het ondernemerschap te gaan. Een moeilijk moment was de vertwijfelde blik van die restaurateur die me graag wilde inhuren, maar er geen geld voor had. Ik heb toen een ‘no cure no pay’ afspraak met hem gemaakt voor een specifieke marketingactie. Die bleek succesvol en daarna kon hij het afgesproken bedrag aan mij betalen.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Zoek de samenwerking met andere ondernemers, gebruik je netwerk, vraag veel advies en zorg voor mensen die als ambassadeur jouw product of dienst willen uitdragen. Zorg daarbij wel voor een goed evenwicht, overvraag niet, doe ook iets terug en besef dat de door je netwerk geïnvesteerde uren soms geld kunnen kosten. Een tweede advies aan ondernemers is om social media als extra communicatiekanaal in te zetten. Het is een gratis instrument om je bekendheid te vergroten, aan je marketing te werken en om ambassadeurs aan je te binden. En ja, social media kost tijd. Maar als het op een natuurlijke manier deel gaat uitmaken van je bedrijfsvoering dan ben je al een heel eind op de goede weg!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

“Het maakt niet uit hoe goed je bent, maar hoe goed je wilt zijn” – Marc Sluszny, extreem sporter.

“De klant bepaalt het succes” – Roland Kahn – retailondernemer.

“Never a dull moment”.

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

Astrid

Hier vind je Astrid

[social_icon title=”AstridTaste” url=”https://twitter.com/AstridsTaste” profile_type=”twitter” window=”yes”][social_icon title=”AstridsTaste Communicatieadvies” url=”http://www.astridstaste.com/” profile_type=”rss” window=”yes”] [social_icon title=”Facebook” url=”http://www.facebook.com/AstridsTaste” profile_type=”facebook” window=”yes”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.