De vrouwen

Noortje Ogg

[twocol_one]

Wie is Noortje Ogg? Vrouw, 34 jaar, advocaat, heeft een broer en een kat, woont in Eindhoven, getrouwd met meneer Ogg, kweekt citroenen, geeft een aantal uren per week les op de Juridische Hogeschool (een hbo-rechten opleiding) en is samen met Jeannine Adriaenssen oprichtster en eigenaar van ONS Advocaten, een jong advocatenkantoor dat zich richt op vastgoedrecht, personen- en familierecht en contractenrecht en dat het net even anders dan anders wil doen. Zo hebben we geen vast kantoorpand, gaan we naar onze cliënten toe, hanteren we lage tarieven en hebben we gratis spreekuren.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik ben gaan ondernemen op het moment dat ik begonnen te twijfelen of het wel mijn vak was: advocaat zijn. Er stond me teveel tegen: ieder jaar hogere targets halen, een kledingprotocol, veel productie draaien zonder in te kunnen staan voor de kwaliteit van mijn werk en de kantoorpolitiek. Ik twijfelde of ik in de advocatuur wel kon werken op de manier die ik wilde; met aandacht en tijd voor de klant, zonder elke 5 minuten te moeten declareren en verder kijken dan je juridische neus lang is. Ik concludeerde dat ik m’n werk als advocaat geweldig leuk vond, maar het werken op een kantoor waar het beleid werd bepaald door heren van middelbare leeftijd niet. Ik dacht vooral: dit kan beter en ik zal eens laten zien hoe.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Als startende ondernemer had ik allerlei gave momenten: toen m’n visitekaartjes van de drukker kwamen, bijna iedere keer als ik achter m’n bureau zat en bedacht dat ik dit alleen voor mezelf deed, de euforie van mijn eerste – en terecht – gewonnen kort geding, de eerste declaratie die ik de deur uit deed, de eerste zonnige dag waarop ik besloot dat ik liever op het terras wilde zitten en beter in de avond nog wat kon werken etc. etc.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Toen ik voor mezelf begon, richtte ik samen met een oud collega een maatschap op. We verbouwden een pand, verhuisden ons oude kantoor, schaften drukwerk aan, lieten een website bouwen. Al na een paar maanden bleek dat onze samenwerking geen lang leven beschoren was en dat we allebei hele andere ideeën hadden over de koers en inrichting van ons kantoor. Ik besloot uit de maatschap te stappen en moest vervolgens – gelukkig samen met Jeannine -, voor de tweede keer dat jaar een nieuwe onderneming uit de grond stampen. Het was een dure, pijnlijke maar ook heel leerzame les: start niet te snel en wees van meet af aan heel duidelijk in wat je wilt.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Hoewel ik nog niet zo lang voor mezelf werk, zou ik, met de wijsheid van nu, vooral tegen de Noor van een jaar geleden zeggen: vertrouw op je gut feeling. Toen ik twijfelde over werken voor een bepaalde opdrachtgever, het aangaan van een samenwerking of een volgende stap in het bedrijf waren dat signalen die ik, achteraf, niet had moeten negeren.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

noor

Hier vind je Noortje

[twitter_follow username=”noor_ogg” language=”en”][social_icon title=”ONS” url=”http://www.onsadvocaten.com” profile_type=”rss” window=”yes”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.