De vrouwen

Maaike Kuyvenhoven

Maaike Kuyvenhoven (37) startte tien jaar geleden met haar tekstbedrijf Met andere woorden… Ze werkt als tekstschrijver, eindredacteur, persoonlijk redacteur (ghostwriting), journalist en publiceerde in mei haar eerste eigen boek: Moeder, de vrouw. 21 portretten van moeders van nu. Ze woont in Arnhem, samen met Arjan en hun drie dochters: Femke (8), Brechtje (6) en Annegien (3).

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ondernemen vind ik een charmante manier van werken. Je doet wat je goed kunt, op een manier die jou goed past en daarvoor word je beloond. Achterover leunen kan niet en dat wil ik ook niet. Ik ben nieuwsgierig, wil altijd weten wat er om de volgende hoek ligt te wachten. Ik vind het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen en als ondernemer gaat dat bijna spelenderwijs. De afwisseling van opdrachtgevers, werktijden en onderwerpen waarin ik me verdiep, houdt me scherp.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

De boekpresentatie van mijn eigen boek in mei dit jaar. Ik stond daar met het boek in mijn handen – ik schreef het samen met vriendin en collega Simone Arts – en vond het geweldig om in een zaal vol mensen over het waarom van dit boek te praten. Waarom moest het er komen, wat bracht het me, wat hoop ik dat het de lezer brengt? Mijn eigen idee letterlijk in handen hebben, dat is fantastisch. Het was hard werken, maar de beloning was groot.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Om de twee jaar scan ik vacatures. Dan heb ik mijn ondernemersdip en wil ik collega’s, koffieautomaten en praatjes over het weekend. Ik ben op pad voor interviews en werkoverleggen maar zit het grootste gedeelte van mijn tijd alleen achter mijn laptop. Dat vind ik wel eens iets te rustig.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Iedereen heeft een baas nodig. Iemand die je af en toe streng toespreekt over je werkhouding, of je resultaten. Zoek iemand die die rol op zich wil nemen. Ik zeg dit nu ook weer even tegen mezelf… In de waan van de dag, schiet het er wel eens bij in om met afstand naar mijn bedrijf te kijken.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

‘Gaat het niet linksom, dan doen we het rechtsom.’ Klanten gaan altijd voor, deadlines haal ik altijd, het glas is altijd halfvol. Dat is juist zo leuk aan ondernemen: je kunt niet in zak en as gaan zitten want dan kun je wel ophouden. Ondernemen zorgt ervoor dat je ‘erbij blijft’.

Hier vind je Maaike

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.