De vrouwen

Lotty Rothuizen

[twocol_one]

I’m a bitch, I’m a lover, I’m a child, I’m a mother, I’m a sinner, I’m a saint… maar niet per se in die volgorde.

Ik ben Lotty Rothuizen, eigenaar van Tekststudio Schrijven en Schrappen, moeder van een dondersteen van 10 jaar en ik heb een LAT-relatie én ben getrouwd met de leukste buurman van Nederland. Mijn bejaarde hond Noé hoort nog steeds in het rijtje thuis.

Rode draadjes in mijn leven zijn de dingen waar ik van geniet… maar niet per se tegelijkertijd.

Schrijven, lezen, cult films, lange avonden met wijn en kaas, dansen, niksen in de sauna, schilderen, fotootjes schieten, strand en bos.

Alles in mijn leven wordt alleen maar leuker. Dat is het voordeel van ouder worden maar (nog) niet oud zijn.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik heb in het verleden een café en restaurant gehad. Lange dagen maken en keihard werken. Heel veel personeel met de bijbehorende ellende. Toen ik daar na 10 jaar mee stopte dacht ik dat ik voor altijd in loondienst zou blijven. De werktijden, regelmaat, vakantiedagen, vakantiegeld, de ziektewet… Lekker gepamperd worden!

Uiteindelijk maakte ik van mijn hobby mijn beroep en werd ik webredacteur. Vanaf dat moment wist ik dat ik alleen nog maar wilde schrijven. Het bedrijf stopte en ik kreeg een WW uitkering.

Sollicitatiebrieven sturen. Veel. Toen zelfs de kaasboer me niet wilde hebben, was ik er helemaal klaar mee en heb ik Schrijven en Schrappen opgezet. Ik doopte mezelf tot online copywriter.

Naast mijn scheiding, de beste beslissing in jaren!

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Toch wel het overleven van het eerste jaar. Ik begon zonder financiële buffer en met een geleende uitkering. Als de opdrachten niet meteen binnen waren gestroomd, was het vast anders gelopen. Een van mijn eerste opdrachten was meteen groot: herschrijven van polisvoorwaarden in begrijpelijke taal. Nee, dat is niet saai. Dat was een flinke uitdaging.

Eigenlijk ervaar ik steeds pieken in het ondernemerschap. Het blijft een beetje trial and error. Ik probeer veel uit en zo ontdek ik ook steeds iets over mezelf. Ik denk dat ik me als ondernemer sneller ontwikkel dan in een gewone baan. Bovendien blijf ik zoeken naar wat bij me past en waar ik het beste in ben.

De polisvoorwaarden hebben inmiddels plaatsgemaakt voor gezelliger werk waar ik mijn stoute kanten ook mag laten zien ;-) Ik verdien mijn geld met online copywriting en ghost bloggen. De volgende stap is mijn persoonlijke columns te publiceren voor een groter publiek.

Inmiddels wil ik het ondernemersleven voor geen goud meer kwijt. Ik werk vanuit huis, kan goed ‘alleen’ zijn en de zorg voor mijn zoontje is perfect te combineren. Geen baas die op de klok kijkt als je iets later bent…

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

De meeste ondernemers herkennen het wel: de rustige periodes. Als je bankrekening slinkt, de rekeningen nog betaald moeten worden en je agenda griezelig leeg is. Inmiddels weet ik dat het erbij hoort en ga ik mezelf niet in blinde paniek in de uitverkoop gooien maar gebruik de tijd voor dingen waar ik normaal niet aan toe kom: pielen aan mijn eigen website, een workshop doen en bijlezen. En terrasjes pakken natuurlijk!

Thuiswerken is ideaal maar soms heb ik wel zin om iedereen achter het behang te plakken zodat ik kan doorwerken. Als alle kinderen uit de buurt hier komen overblijven ‘omdat hun moeder werkt’, de postbode alle pakketjes voor de straat bij mij afgeeft, de hond loopt te blaffen en vrije vriendinnen spontaan op de koffie komen omdat ik ‘toch altijd thuis ben’… maar dat gebeurt niet per se tegelijkertijd. ;-)

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Natuurlijk moet je doelen stellen. Maar fouten maken, uitglijders, vergissen, blunderen… het hoort er allemaal bij. Dan moet je ook je doel kunnen bijstellen. Lach (of huil) erom en ga lekker verder. Als er een deur dicht wordt geslagen, gaat er ergens anders altijd weer een open. Je moet ze wél zien.

Let niet te veel op wat anderen doen. Voor je het weet ben je hele dagen aan surfen en vergelijken. Daar word je alleen maar onzeker van. En dáár verdienen die coaches dus aan, haha…

Ondernemen moet je doen. Als je er niet geschikt voor bent, is het een zware dobber. Schaam je niet en stop er gewoon mee. Het is namelijk alleen zaligmakend als het bij je past.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Ik hoef niet de hele tijd over mezelf te praten. Het meeste dat ik zeg, weet ik toch wel. –Arnon Grunberg

Kill your darlings- William Faulkner

Schrijven is schrappen- Godfried Bomans

Trouw blijven aan jezelf is een teken van moed

Wat er ook gebeurt, doe alsof het de bedoeling was- W. Van Broeckhoven

Een woord te veel is een gedachte te weinig

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

Lotty

Hier vind je Lotty

[social_icon title=”Website” url=”http://www.schrijven-en-schrappen.nl” profile_type=”rss” window=”yes”][social_icon title=”Website” url=”http://www.lottyrothuizen.nl” profile_type=”rss” window=”yes”][social_icon title=”LieveLotty” url=”https://twitter.com/LieveLotty” profile_type=”twitter”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.