De vrouwen

Laura Merk-Bellai

[twocol_one]

Ik ben Laura Merk-Bellai en in willekeurige volgorde ben ik ondernemer, moeder en echtgenote. Sinds 2002 eigenaar van zakenreisbureau Uniglobe Merk Travel en sinds 2012 schrijfster van een managementboek voor ondernemende vrouwen. Bedenker van de term ‘Rokkie Vrouw’ en in dat kader geef ik workshops en advies. Moeder van drie grappige, mooie tienermensen van 13, 15 en 17 jaar en nog altijd gehuwd met mijn eerste man.

Twee honden, twee katten en een vis maken wonen in de Hoeksche Waard compleet. In mijn boek ‘Rokkie, is de succesvolle zakenvrouw Rocky in een rokkie?’ beschrijf ik hoe je door de hectiek van overvolle dagen heen bokst zonder jezelf te verliezen.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Een bedrijf of merk bedenken, opzetten en succesvol laten draaien geeft voldoening. Mezelf daarin blijven ontwikkelen en het beste uit mezelf te halen geeft energie. Vrijheid, mijn eigen ritme aanhouden en doen waar ik goed in ben is wat ondernemen voor mij zo leuk maakt. Verankerde regels volgen en meegaan in de waan van alledag vind ik ingewikkeld, ik bepaal liever zelf mijn te-doen-lijst. Ondernemers zijn dan ook meestal eigenwijze mensen die alles graag op eigen wijze doen, daar herken ik mezelf in. En hoewel ik als ondernemer ook dingen ‘moet’, ervaar ik dat toch anders dan wanneer het opgedragen wordt. Besluiten om een boek te schrijven bleek ook een behoorlijke onderneming maar geeft diezelfde voldoening. Ondernemen is eervol, persoonlijke successen behalen ervaar ik als de kroon op mijn werk en inspireert mij om mijn volgende doelen te behalen.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

De viering van ons 10-jarig bestaan met de club medewerksters die al jaren bij ons werken. Dat mensen zo lang bij je willen blijven werken, ervaar ik als een groter compliment dan de awards die we hebben gewonnen binnen de reisbranche. Vrouwen die je ziet ontwikkelen waardoor ze als team naar een hoger niveau groeien en waardoor we ook al 10 jaar een trouwe klantenkring mogen bedienen. Dat vind ik geweldig. Het jubileumjaar was compleet door de lancering van mijn eerste boek, waar die ontwikkeling bij vrouwen in terug komt.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Besluiten dat mijn onderneming minder hard, maar wel stabiel, zou doorgroeien doordat ik er minder tijd in kon steken door de combinatie gezin en het schrijven van mijn boek. Ondertussen heb ik een gemotiveerde deskundige manager op kantoor waardoor alles door kan blijven groeien en ik onbezorgd mijn tijd kan verdelen en mijn ambities kan volgen. Wat moeilijk was, is dus makkelijker geworden door mijn besluit misbaar te zijn.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Ieder z’n vak! Probeer niet overal goed in te zijn, dat lukt namelijk niet. Beknibbel niet op de verkeerde dingen, investeer in vakmanschap want dat verdien je terug. Bepaalde zaken uitbesteden aan een professional maakt je een completere ondernemer.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

First things first. Doe de dingen die je kunt doen zonder je schuldig te voelen over de dingen die je nog niet kunt doen. Ik heb hier een 1, 2, 3 methode voor ontwikkeld zodat vrouwen er meer rust in kunnen vinden.

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

Laura Merk-Bellai

Hier vind je Laura

[social_icon title=”@LauraBellai” url=”https://twitter.com/LauraBellai” profile_type=”twitter” window=”yes”][social_icon title=”LinkedIn” url=”http://www.linkedin.com/profile/view?id=46839154&trk=nav_responsive_tab_profile” profile_type=”linkedin”] [social_icon title=”Facebook” url=”https://www.facebook.com/laura.bellai” profile_type=”facebook” window=”yes”] [social_icon title=”Laurabellai.nl” url=”http://www.laurabellai.nl” profile_type=”rss” window=”yes”] [social_icon title=”De rokkie vrouw” url=”http://www.derokkievrouw.nl ” profile_type=”rss” window=”yes”] [social_icon title=”UniGlobe” url=”http://www.uniglobemerktravel.nl” profile_type=”rss” window=”yes”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.