De vrouwen

Danitzah Jacobs

[twocol_one]

Mijn naam is Danitzah Jacobs, ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Mijn eerste zoon, mijn (stief) zoon zonder pijn zoals ik altijd zeg,  heet Hakim en is pas geleden 18 jaar geworden. Dan is er mijn prins Tariq van 8 jaar en mijn prinses Iyanla van 6 jaar.

Ik ben eigenaar van Màrshé Breda, een exotisch cateringbedrijf dat wereldkeukens uit Afrika, de Cariben, Latijns-Amerika en Suriname verzorgt voor zowel bedrijven als particulieren. Hiernaast doen wij ook publiekscatering en kun je ons vinden bij o.a.  North Sea Jazz Festival en Zomercarnaval in Rotterdam. 

Waarom ben je gaan ondernemen?

Er zijn verschillende redenen waarom ik ondernemer ben geworden. Eigenlijk was ik altijd al ondernemer. Mijn grootste inspiratiebron zijn de vrouwen in mijn familie. Mijn overgrootmoeder die jong weduwe was geworden en alleen achterbleef met vijf jonge dochters. De kracht en veerkracht waarmee ze ‘loterijen’  verkocht en later haar eigen toko had. Met haar ondernemingen heeft ze haar huis gebouwd, vijf dochters grootgebracht en is ze op 80-jarige leeftijd in staat geweest om een aanzienlijk kapitaal na te laten aan haar erfgenamen.

Mijn oma, moeder en tantes heb ik ook mijn hele leven lang  zien ondernemen. Of het nou ‘sam’ is een systeem waarbij vrouwen ieder maand een inleg doen van bijv. € 50. Dan spelen er tien  vrouwen mee en ieder maand is één vrouw aan de beurt  en krijgt dan  € 500 in die maand . De ‘sam’ houder loopt het ondernemersrisico maar kan een winst maken. Een heel transparant systeem, afkomstig uit Afrika, dat vrouwen eeuwenlang  gebruiken om hun familie te onderhouden en kinderen groot te brengen.

Kortom ‘ondernemerschap’  zit in mijn DNA.

De voornaamste reden waarom ik dit pad blijf nemen is dat ik streef naar en droom van economische onafhankelijkheid/vrijheid.

Dit vanuit mijn bedrijf waar ik mijn passie voor onze grote diversiteit aan culturen wil delen met de wereld door middel van authentic home-made soulfood. Wereldgerechten die onze geschiedenis vertellen en ons aan elkaar verbinden.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

De invloed die mijn ondernemerschap heeft op mijn kinderen. Ik heb in de beginfase heel veel tijd opgeofferd aan mijn bedrijf. Dit was mijn keuze maar ik voelde en voel me soms nog steeds schuldig tegenover mijn kinderen. Toen ik begon waren ze echt klein en ik maakte lange dagen. Toen ik mijn dochter-  toentertijd was ze vier – vroeg wat ze later wilde worden gaf ze als antwoordt: “Ik wil mijn eigen werk hebben’ . Hiermee bedoelde ze haar eigen bedrijf.

Ik ben trots dat ik ze het ondernemerschap meegeef als reële optie en ze leer wat er allemaal bij komt kijken. Laatst gaf mijn (stief)zoon aan dat hij overwoog  om mensen aandelen te laten kopen om zo investeringen te hebben om zijn bedrijf te starten. Ik was zo trots op hem en op mezelf toen ik hem uitlegde over de BV en preferente en niet preferente aandelen. Wat een groei zag ik bij mezelf; dat ik dit nu wist en dat ik hem dat kon overdragen. Ik dacht echt: hier doe ik het voor! Inmiddels heeft hij met zijn spaargeld zijn eerste investering gedaan en een camera gekocht om in opdracht van video’s te maken.

Een ander moment was het onlangs  winnen van de Business Pearl Award van de Pearls of the Dutch Caribbean. Het was al een eer om genomineerd te worden maar om dan ook daadwerkelijk erkend te worden met de prijs was helemaal fantastisch. Het was een surrealistische moment: op het podium staan en de prijs in ontvangst te nemen. Het voelde goed om erkend en gewaardeerd te worden , zeker als ik terugkijk naar al de  offers die ik heb moeten maken en nog steeds maak.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Ik ben het ondernemerschap ingestapt als een idealist. De moeilijkste momenten zijn ook momenten dat ik het keiharde zakelijk aspect van mijn bedrijf onder ogen moest zien. Een voormalige zakenpartner die p, persoonlijke redenen besluit om te stoppen, financiers die onverwacht hun toezeggingen intrekken of de zware tol op mijn gezin. Kortom er waren diepe dalen waarbij ik twijfelde of het wel verstandig was om door te gaan. Maar ik had en heb nog steeds een diep vertrouwen in mijn bedrijf en in mezelf als onderneemster. Dus na een paar maanden van mezelf zielig voelen herpakte ik mezelf en zette ik door. Ik evalueerde mezelf, mijn ondernemerschap en mijn bedrijf en koos voor een strategie die bij mij en mijn ondernemersdoelen paste.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Focus: Dit is voor mij nog steeds een dagelijkse uitdaging. Weet wat je businessagenda (doel) is en leg je focus hierop. Ik had en heb nog steeds de neiging om van alles te willen doen en voor ik het weet ben ik met tien dingen tegelijk bezig maar nergens met de juiste focus om de resultaten die ik wil eruit te kunnen halen.

Ondernemersverhalen: Op mijn pad heb ik het meeste geleerd en put ik heel veel motivatie, inspiratie en kennis uit andere ondernemers. Wat was hun weg, wat kwamen ze tegen en hoe gingen ze ermee om. Entrepeneurship kan best eenzaam voelen en soms denk je dat je de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloop of bepaalde fouten maakt (blijft maken). Niets is minder waar!

Life is about choices: Maak keuzes en wees bereid om de prijs van die keuze te ‘betalen’. Als vrouw, moeder, dochter, grote zus enz. hebben wij de neiging om heel streng te zijn voor onszelf. We willlen alles en het liefst tegelijkertijd hebben.  Daar geloof ik niet meer zo in. Op momenten dat  ik mij 200% moet inzetten voor mijn bedrijf dan is naast de zorg van mijn kinderen en ergens daartussen mezelf echt geen tijd voor de PERFECTE huishouding.  Mijn kids gaan dan op zulke momenten soms wel met twee verschillende paar sokken aan op pad, of dan zijn de haren van mijn dochter dan niet precies zoals ik het wil. So be it!

Compassie: Met de drive die ik had en nog steeds heb vergat ik om compassie voor mezelf te hebben. Dat ik ook momenten van zwaktes mag hebben. Dat ik ook angsten heb en soms gewoon uitgeput ben. Dat mag. Dat gunde ik mezelf niet, nu weet ik en accepteer dat van mezelf.

Omgeving: Er is een Afrikaans spreekwoord dat zegt: “Als er  binnen geen vijand is,  dan kan de vijand daarbuiten ons niks doen”. Besef dat de mogelijkheid bestaat dat de grootste ‘vijand’ in jezelf of in je naaste omgeving kan zijn. Het onder ogen zien hiervan kan pijnlijk zijn maar noodzakelijk en uiteindelijk  BEVRIJDEND!

Joint Venture: Ik ben een ‘believer’ in joint ventures (samenwerking). In een boek van Russel Simmon (hiphop miljonair) met als titel “Do YOU”  zegt hij dat hij liever een kleiner aandeel wil hebben in een groot succes dat een groot aandeel in een klein succes. Dat heb ik ook als een bedrijfsstrategie aangenomen en heb samenwerking gezocht met andere (catering) bedrijven. Delen is vermenigvuldigen.

Geld: Ik kom uit het welzijnwerk en had echt moeite om geld en het belang daarvan te erkennen en benoemen.  Dit was een moeilijke les voor mij maar zo noodzakelijk. Hecht (financiële) waarde aan je tijd, diensten en inzet. Je bent het waard!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Still I (We) Rise!  (gebaseerd op de gedicht van Maya Angelou)

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

Danitzah

Hier vind je Danitzah

[social_icon title=”ONS” url=”http://www.marshebreda.nl” profile_type=”rss” window=”yes”][social_icon title=”LinkedIn” url=”http://nl.linkedin.com/pub/danitzah-jacobs/18/600/977″ profile_type=”linkedin”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.

1 reactie