De vrouwen

Tessa Sterkenburg

[twocol_one] Ik ben oprichter en eigenaar van The Next Speaker, een agentschap voor experts in nieuwe media en nieuwe technologie. Het bedrijf bestaat in juni dit jaar 5 jaar en ik heb nu twee werknemers. Ik woon samen met Boris en we hebben twee kinderen (Loïs en Faye) en een kat (Sammy).

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik heb 10 jaar bij een multinational gewerkt, een uitgever van wetenschappelijke informatie. Een ontzettend leuk bedrijf, maar ik had steeds meer moeite met de traagheid die zo’n groot bedrijf met zich mee brengt. Het laatste wat ik daar gedaan heb is het opzetten van een online product voor de farmaceutische industrie, we haalden relevante informatie over medicijnen uit de wetenschappelijke literatuur en presenteerden dat in een online product. Het kostte ons alles bij elkaar nog geen half jaar om dit te bouwen, maar wel 2 jaar om alle goedkeuringen te krijgen. Terwijl ik gevraagd was om dit op te zetten!

Toen mijn product gelanceerd werd en het de eerste klanten binnen waren, werd het vervolgens vrijwel meteen weer van de markt gehaald omdat er eerst een strategie voor de farmaceutische industrie ontworpen moest worden. Vanuit het bedrijf was deze beslissing best te begrijpen, maar zelf was ik er klaar mee. Toen heb ik van de ene op de andere dag mijn baan opgezegd.

Ondertussen waren er allerlei vrienden om me heen start-ups aan het opzetten en zij klusten soms in een weekend een eerste versie van een product in elkaar. Na mijn ervaring trok me dat enorm aan!

Veel van deze mensen werden herhaaldelijk gevraagd voor lezingen en advies, en wilden dat eigenlijk niet meer doen, omdat het ze te veel tijd kostte dat ze liever aan hun eigen bedrijf wilden besteden. Dat vond ik jammer, want ik weet dat deze kennis wel nodig is in de grotere bedrijven, waar mensen wat minder kans hebben om zich meteen op de nieuwste ontwikkelingen te storten. Dus ik ben dat gaan regelen, eerst als een vriendendienst, en nu is het een bedrijf met twee werknemers. Het ondernemen is min of meer toevallig op mijn pad gekomen. Maar ik kan niet meer terug: dit past absoluut het beste bij me.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Tsja, er is eigenlijk niet één gaaf moment. Het geeft enorm veel voldoening als je erkenning krijgt voor wat je doet. Ik ben begonnen als agent, waarbij ik de experts help hun zaken te organiseren, maar ik word nu ook veel gevraagd voor advies. De experts op het gebied van nieuwe media en nieuwe technologie zijn op een enkeling na geen bekende Nederlanders en mensen bellen mij om te vragen wat er speelt, welke onderwerpen belangrijk zijn en wie degene is met het meeste ervaring op dat gebied. Het is de bedoeling van The Next Speaker om precies die kloof te overbruggen en het is dan geweldig om te zien dat het werkt!

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Oei, weer het zelfde: elke dag is moeilijk. Ik ben 100% eigenaar dus ik loop ook al het risico en alle moeilijke zaken komen bij mij. Ik heb natuurlijk adviseurs (onder andere experts van The Next Speaker!), maar dat is niet het zelfde als mede-eigenaren. Ik klaag overigens niet hoor, ik vind die verantwoordelijkheid juist leuk, maar het kan soms een uitdaging zijn.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Allereerst: begin! Zorg dat je concept aanslaat en ga dan pas geld uitgeven.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Chance only favours the prepared mind

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

tessa

Hier vind je Tessa

[twitter_follow username=”tessas” language=”en”] [social_icon title=”The Next Speaker” url=”http://thenextspeaker.com/” profile_type=”rss” window=”yes”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.