De vrouwen

Anneminke van der Velden

[twocol_one] Ik ben Anneminke van der Velden, ik woon in Amsterdam, ben getrouwd en moeder van een dochter van 14. 

Een paar jaar geleden ben ik gaan doen wat ik al heel lang wilde: werken met mijn stem. Ik heb vroeger een beetje geacteerd maar eigenlijk werk ik liever achter de schermen. Ik ben bovendien heel taalgevoelig en spreek verschillende talen accentloos. Al deze zaken kon ik prachtig combineren als stemactrice/voiceover.

Na verschillende workshops, trainingen en coaching durf ik mezelf nu stemactrice, voiceover en nieuwslezeres te noemen en heb sinds begin 2012 deze activiteiten gebundeld in mijn eigen bedrijf, StemAnneminke.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Om mijn activiteiten als stemacteur te kunnen aanbieden was het voor mij noodzakelijk om  een eigen bedrijfje te starten. Ik heb mijn eigen website, en sta verder ingeschreven bij andere websites waar opdrachtgevers naar stemmen zoeken. Een BTW-nummer en een VAR-WUO verklaring zijn dan heel belangrijk: de meeste opdrachtgevers gaan niet eens met je in zee als je dat niet hebt geregeld. Het was voor mij wel een hele grote stap omdat ik mezelf nooit als ondernemer heb gezien en helemaal moest ontdekken wat daar allemaal bij komt kijken.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Dat was absoluut toen ik mijn eerste televisiereclame insprak. Dat was ook nog eens in de Wisseloordstudio’s in Hilversum, een legendarische plek. En vervolgens natuurlijk toen ik mijn stem, mooi afgemixt, in die reclame hoorde.Maar ook het moment dat ik de ondernemer in mezelf ontdekte was echt ontzettend gaaf. Ondernemen had ik tot dan toe gezien als iets wat andere mensen deden, voor mijzelf was het echt de ver-van-mijn-bed-show. Ik had toch het idee dat je dan een groot bedrijf of in ieder geval een winkel had. Ik heb alleen maar mijn stem. Maar voor ik het wist had ik ook een website, een opnamestudio en een BTW-nummer. Een onderneming dus.

Ik heb altijd in loondienst gewerkt, voor een groot bedrijf. Altijd met veel plezier, en ja, het is wel makkelijk als alles altijd goed geregeld is. Maar nu ik het allemaal zelf moet bedenken merk ik dat ik daar heel veel plezier aan beleef; ik begin inmiddels te begrijpen wat er zo leuk is aan ondernemen.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Afwijzing, ik kan er moeilijk aan wennenIk werk met mijn stem en je stem is natuurlijk heel persoonlijk. Je uitstraling wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door de klank van je stem. Omdat je stem zo bepalend is, ben je ook heel kwetsbaar als dat je ‘product’ is. Je bent snel geneigd om een gemiste opdracht als een persoonlijke afwijzing te ervaren. Ik weet natuurlijk ook wel dat dat niet zo is: je stem heeft dan gewoon niet de ‘kleur’ die de opdrachtgever zoekt.

Soms krijg ik een paar opdrachten achter elkaar, soms is het even stil. Dat is lastig, en dan is het wel eens moeilijk om de moed er in te houden. Maar je kunt die momenten ook gebruiken om je weer bij te scholen. Ik laat me nog regelmatig coachen en doe af en toe weer eens een workshop. Er is zoveel te leren, het kan altijd beter.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Wees niet snel tevreden, het kan altijd beter. Gebruik je stille momenten om te netwerken en om je bij te scholen. Blijf investeren: investeer vooral in jezelf door cursussen en workshops te volgen. Investeren kan ook anders: ik werk bijvoorbeeld als nieuwslezer op vrijwillige basis voor een paar radiozenders. Dat geeft me de kans om mijn stem te laten horen, en bovendien is de journalistiek ook ontzettend leuk en boeiend werk.

En last but not least: verdiep je in social media: daar liggen meer kansen dan je denkt!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

If you think hiring a professional is expensive: wait until you hire an amateur

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

Hier vind je Anneminke

anneminke

[twitter_follow username=”MickVelden” language=”en”] [social_icon title=”Stem Anneminke” url=”http://www.stemanneminke.nl/” profile_type=”rss” window=”yes”] [social_icon title=”LinkedIn” url=”http://nl.linkedin.com/pub/anneminke-mick-van-der-velden/24/71a/25a/” profile_type=”linkedin” window=”yes”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.