De vrouwen

Lieke Lamb

[twocol_one]

Met ons bedrijf Trendwatcher.com geven mijn man Richard en ik al ruim twintig jaar advies, toekomstvisies en trendlezingen. We hebben een kantoor aan huis maar werken vrij veel buiten de deur bij bedrijven, overheden of natuurlijk tijdens het geven van lezingen.

Zelf richt ik me met mijn site Balancebabes.com ook specifiek op vrouwelijke ondernemers en met Mama.nl op moeders. We hebben 4 kinderen (3 dochters en een zoon) en daarbij nog een hele beestenbende. Het is vaak de zoete inval bij ons. Al met al druk maar gezellig. Op @LiekeLamb is het aardig te volgen ;)

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik groeide op in een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden een eigen zaak (wetenschappelijke uitgeverij). Ik zag vroeg de voor- en nadelen. Ik houd van de (sociale) vrijheid die het biedt. Ik herinner me hoe tijdens een vakantiebaantje mijn collega’s mij in de pauze tot onopvallend gedrag maanden, in de hoop dat de werkgever zou vergeten dat de pauze al voorbij was. Ik vond werken stukken minder vermoeiend dan dit puberaal gedrag. Richard was al toen ik hem leerde kennen ook een ondernemend type. Match made in heaven ;)

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Lastig. Hoogtepunten zijn natuurlijk de in het oog springende dingen zoals op bezoek mogen in het torentje bij Mark Rutte, optredens op radio en tv. De boeken die we schreven. Maar de gaafste momenten zijn in praktijk toch die momenten wanneer iemand met je advies aan de slag gaat en slaagt. De momenten dat je na een lezing merkt dat de zaal energie van je kreeg en nieuwe input. En de momenten dat je zelf weer nieuwe dingen ziet. Ik ervaar het als een grote luxe dat ik een vak hebt waarbij je steeds in aanraking komt met de nieuwste technieken, ideeën, ontwikkelingen en de mensen daar achter. Je ontmoet veel creatieve denkers. Daarbij ben ik iemand die graag verbindingen legt. Dat kan ik in mijn werk goed kwijt.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

De eerste paar keren dat ik het podium op ging heb ik als minder leuk ervaren. Ik had het ook prima gevonden altijd op de achtergrond te blijven werken. Maar alles went en ik ben gelukkig iemand die zich aan weet te passen en door weet te pakken. Wat ik ook moeilijk vind is bij (met name familie-)bedrijven komen die diep in de problemen zitten. Mensen die hun hele levenswerk dreigen te verliezen.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Je mag best klein beginnen als je maar groot blijft denken. Laat je niet te veel in het nauw drijven door de waan van de dag.  Wees reëel, durf te bukken voor de kansen die er liggen. Zoek ze op. Leer van het verleden. En dwing jezelf wat verder vooruit te kijken. Soms loont het om bij tijdelijke tegenslag in het bedrijf niet te veel te stressen over de dag van morgen, maar jezelf wat verder in de tijd, na de storm, te visualiseren. En daarbij is de continuïteit van je bedrijf een groot goed. Geniet van wat je aan het doen bent! Durf jezelf (zonder irritatie) op te dringen. De wereld wacht in principe niet op jou. Laat dus zien wat je te bieden hebt en wees niet te bang voor kritiek. Maar geniet van wat je aan het doen bent!

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Ik heb altijd wat moeite met quotes. Ik leerde drie heel belangrijke lessen van mijn dochter waar ik me ook zakelijk aan vasthoud.

Ik heb een dochter met een moeizame motoriek. Het revalidatiecentrum adviseerde ons een aangepaste driewieler omdat ze nooit zou leren fietsen. Ze wilde zo graag.

Ik liep de hele Veluwe over, achter haar fiets aan. Bang te vallen zei ze: wat nou als iedereen me ziet vallen?

  • Als iedereen je ziet vallen moet je zorgen dat ook iedereen je weer ziet opstaan.

Uiteindelijk leerde ze zelfstandig fietsen.

  • De kracht van de geest, van de wil en van een positieve instelling en plezier is onvoorstelbaar groot. Onderschat die niet.

We vochten ook voor andere zaken bij mijn dochter zoals onder andere haar opleiding om uiteindelijk te concluderen dat je hoezeer doorzettingsvermogen en vasthoudendheid ook te prijzen zijn, je ook moet weten wanneer je een andere route moet kiezen. Soms is het niet de wil maar de kracht die ontbreekt. Dan moet je niet sterker maar slimmer zijn dan het (nood)lot. Dat is niet noodzakelijkerwijs opgeven. Dat is simpel een verstandige omweg maken naar de toekomst.

  • Soms moet je dromen in durven ruilen voor toekomst.

Maar om je vraag naar 1 quote dan toch te beantwoorden:

Embrace change, it turns caterpillars into butterflies 

[hupso] [/twocol_one] [twocol_one_last]

liekelamb

Hier vind je Lieke

[twitter_follow username=”LiekeLamb” language=”en”] [social_icon title=”Balance Babes” url=”http://www.balancebabes.com” profile_type=”rss” window=”yes”] [social_icon title=”Mama.nl” url=”http://www.mama.nl” profile_type=”rss” window=”yes”] [social_icon title=”Trendwatcher” url=”http://www.trendwatcher.com” profile_type=”rss” window=”yes”] [/twocol_one_last]

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.