De vrouwen

Francine Verbiest

Francine is mijn eigen naam en ook die van de verschillende bedrijven welke ik had en nog heb….. Als freelance etaleuse ontmoette ik mijn man. Omdat hij hovenier was, startte ik een bloemenwinkel totdat ik 2 kinderen had en weer thuis wilde zijn voor hen. Tijdens hun schooluren begon ik een motorrijschool die ik 14 jaar hield, totdat de dagen op elkaar gingen lijken en de uitdaging eruit was.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ondernemen is geen keuze geweest, het gebeurde gewoon. Ook met mijn meubelwinkel KijkBijFrancine. Ik ben handig en schilderde buiten een oud kastje roze en verkocht dit aan een voorbijganger. Ik kreeg er lol in en belde m’n oud-leerlingen om samen met hen zolders en schuren uit te ruimen en de gevonden spullen te pimpen. Voordat ik het besefte was dat uitgegroeid naar 1700 meter meubelwinkel met een kudde personeel.

Vanuit de recessie gezien, ging ik mijn klanten helpen met de inrichting. Interieurstylen werd vanzelf verkoopstylen en ineens stond ik huurders en verhuurders aan elkaar te koppelen. Keypoint Francine de Verhuurmakelaar ontstond op die manier vanzelf. Het verkopen van woningen trekt mij en ik smul van dikke leerboeken dus heb ik op dit moment al een aantal modules van het diploma Makelaar Taxateur op zak. Dat we in vreemde tijden leven merk ik elke dag. De verhalen zijn soms schrijnend. Vaak probeer ik mensen aan elkaar te koppelen zodat ze er beiden wijzer van worden. Ik kan graaien uit een enorm bestand van mensen die ik ken door alle verschillende hoedjes die ik op had en nog heb.

Recent ging ik op het verzoek van Efficienza in: een bedrijf gericht op slim besparen voor ondernemers. Een aantal knappe koppen die goede formules uitdenken hadden een ambassadrice nodig, die kan en wil ik zijn. Niet eens zozeer voor hen maar meer voor de mensen die ermee geholpen zijn. De eigenaar van Efficienza vroeg me omdat “ik de pijn van de ondernemers zou kennen” dat klopt: mijn verhaal lijkt alsof het allemaal vanzelf ging, maar niets is minder waar.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Dat zijn er veel en eigenlijk hadden en die hebben allemaal met de interacties te maken tussen mijzelf en de mensen voor en met wie ik werkte. Ik bloeide op als m’n etalages mooi gevonden werden, ik jankte met de klanten mee als ze ‘n grafstuk af kwamen halen in de bloemenwinkel, ik danste rondjes om de motor met de geslaagde leerlingen en geniet nu nog steeds van de klanten die een barok-stoel naar wens komen afhalen. Soms heb ik een brok in m’n keel als ik zie hoe blij mensen met de gevonden woning zijn en ofschoon ik nog maar nauwelijks bij Efficienza ingelijfd ben, voel ik nu al blijdschap wanneer ik zie dat er fors bespaard kan worden voor een ondernemer. Het zijn momentjes, kleine stukjes voldoening die voor mij de ketting van geluk rijgen.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Het klinkt gek, maar eigenlijk heb ik dat niet. Hiervoor schreef ik al dat niets vanzelf ging en dat is ook zo. Inzet is elke dag nog een vereiste. Ook op dagen dat je het even niet hebt, dat is dan weleens lastig. Maar moeilijk? Nee, ik heb niets met zweverige theorietjes maar “Go with the flow” is wel een levensmotto van me.

En ren niet zo hard over je weg, kijk eens naar de bloemen aan de kant, ze zijn zo mooi en als jouw weg oneindig lijkt, dan is er altijd wel weer snel een kruising, splitsing…keuze…doe daar wat mee!

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Luister naar jezelf, maak je fouten, lach erom en leer ervan. Maar vooral, wees niet bang om onderuit te gaan, want mocht dat gebeuren dat kun je in elk geval dat onderwerp uit je spijt-boekje schrappen, dan heb je het maar mooi wél geprobeerd! Persoonlijk zie ik deze tijd als een tijd met enorme uitdagingen voor ondernemers. Niets gaat meer vanzelf, we mogen weer knokken! Groot is de voldoening als het dan lukt! Die tijden dat de bomen tot in de hemel groeiden – vanzelf – heb ook gekend, ik vond het maar niks, nu moeten we weer aan de bak, helder denken, bikkelen! Ik voel me daar prima bij.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Dat zijn er verschillende;

  • “Life is a bowl of cherries, you have to deal with the pits” Dit omdat geen leven volmaakt is of kan zijn.
  • “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan” Perfectie? Oké! Maar overdrijven? Nee..
  • “Your clothes should be tight enough to show you’re a woman but loose enough to show you’re a lady” Dit omdat ik zelf,  zonder overdreven, maar toch zorg aan mijn kleding besteed, ik vind het afschuwelijk hoe de gemiddelde Nederlands vrouw eruit ziet, zo shabby, alsof ze elke dag de schuur uitmest.

 

 

Hier vind je Francine

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.