De vrouwen

Claartje Visser

[twocol_one]

Mijn naam is Claartje Visser en met mijn bedrijfje CLAARTJEVISSER.NL ben ik sinds mei 2011 actief als freelancer in marketing, communicatie en social media. Bijna tijd voor mijn 2e verjaardag als zelfstandige dus. Ik ondersteun bedrijven bij marketing en communicatie, wat werkzaamheden oplevert van advies tot en met praktische uitvoering. Denk daarbij aan het opstellen van een marketing of social media plan, het schrijven van teksten of het opzetten en uitvoeren van campagnes. Daarnaast geef ik workshops in social media voor zakelijk gebruik.

Ik woon samen met mijn vriend, met wie ik geen kinderen heb, maar wel twee katten.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Eigenlijk door een samenloop van omstandigheden. Ik heb ergens altijd wel in mijn achterhoofd gehad dat ik voor mezelf wilde beginnen en verschillende mensen zeiden ook dat het bij me zou passen. Ik schreef weleens teksten voor websites als hobbyprojectje in mijn vrije tijd. En ik was als freelance duikinstructeur actief geweest, maar dat was allemaal naast mijn ‘normale’ baan. Daadwerkelijk de stap zetten naar zelfstandigheid, dat vond ik nog een te groot risico. En ik wist ook nog niet wat ik dan precies wilde doen. Toen ik echter door een reorganisatie mijn baan kwijt zou raken, dacht ik: ‘Nu is het tijd!’. Het scheelde daarbij enorm dat mijn vriend me 100% steunde en ook van mening was dat ik het moest proberen.

Marketing-communicatie is een breed vakgebied en dat past ook bij me, want ik ben breed georiënteerd en geïnteresseerd en hou van afwisseling. Maar er miste nog wel iets…

In gesprekken met anderen kwam ik tot de conclusie dat ook het lesgeven en mensen over de drempel helpen, iets is wat ik graag doe. Iets wat ik in mijn werk al regelmatig had gedaan:  in mijn duiklessen, maar ook bij  social media presentaties en -trainingen, CMS trainingen etc.

Zo werden mijn praktijkworkshops social media voor zakelijk gebruik geboren. Een perfecte afwisseling van en aanvulling op de andere werkzaamheden die ik doe. En iets waarmee ik mensen daadwerkelijk aan de gang kan helpen.

Wat was jouw gaafste moment als ondernemer?

Eigenlijk is er niet één moment te noemen… Ik zit regelmatig (vals) zingend in de auto, op weg naar een nieuw project, op een locatie waar ik anders nooit zou komen. En dan denk ik: ‘Dit is zo gaaf!’. Het gevoel van vrijheid, eigen verantwoordelijkheid en nieuwe mensen leren kennen, nieuwe dingen doen, eigen drempels over. Niet dat het altijd makkelijk is, in tegendeel, maar die ‘strijd’ maakt het wel leuk.

Elke keer als iets lukt, is dat weer een gaaf moment, een overwinning op mezelf. Ik merk dat ik mijn werk als zelfstandige veel spannender vind, dan in loondienst. Nu raakt het mezelf als iets goed of slecht gaat. Nu moet ik zelf allerlei dingen ondernemen en doen, ben ik zelf helemaal verantwoordelijk. Niet dat ik me in loondienst niet verantwoordelijk voelde, zeker niet, maar dit voelt toch anders. En elke keer dat je een opdracht goed afrondt, of iemand kan helpen, blij kan maken, geeft dat gewoon een victoriegevoel. Van offerte tot en met uitvoering, van kennismakingsgesprek tot factuur. Sinds kort werk ik regelmatig samen met een andere zelfstandig onderneemster en daar haal ik veel energie uit.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer?

Ook dat vind ik lastig te zeggen, er is niet één moment. Wat ik in het begin moeilijk vond, gaat nu makkelijker. Maar nu zijn er wel weer nieuwe dingen, die ik weer onder de knie moet en wil krijgen. Dus je daagt jezelf steeds uit. Ik ben een perfectionist, ik denk dat je dat ook wel moet zijn als zelfstandige, en wil graag dat mijn opdrachtgevers breed lachend ‘de deur uitgaan.’ Een glimlach is voor mij eigenlijk niet genoeg. Daarmee leg ik de lat soms hoog voor mezelf, want opdrachtgevers kunnen tevreden zijn, zonder dat ze dat van de daken schreeuwen.

Wat ik wel echt lastig kan vinden, is mezelf profileren. Ik ben niet iemand die overal vooraan staat met haar verhaal. Laat mij eerst maar de kat uit de boom kijken en op een andere manier contact leggen. Massale netwerkborrels, daar zul je me dan ook niet snel vinden. En toen ik bijvoorbeeld mijn eigen website gebouwd en gevuld had, heb ik die heel low profile gelanceerd. Ik durfde het eigenlijk niet te vertellen dat hij er was, haha. Nu ben ik daar wel overheen, mede door alle positieve reacties, maar toch. En inmiddels weet ik ook wel dat ik gewoon moet doen waar ik me thuis bij voel. Er zijn meerdere wegen die naar het ondernemerschap leiden.

Welk advies wil je andere ondernemers geven?

Ga ervoor. als je het niet probeert, weet je nooit of het lukt. En de wijze woorden die mij in het begin zijn meegegeven: ‘Je moet gewoon beginnen. Als je eerst alles tot in de puntjes wilt regelen, is er altijd wel wat en ga je nooit van start.’

En leg je ideeën, producten of diensten voor binnen je netwerk. Daar zitten altijd wel wat mensen uit je doelgroep tussen, die je goed kunnen voorzien van feedback. Een ‘testrun’ kan je enorm sterken in je richting of uitvoering en helpt echt om je product of dienst te verbeteren.

Welke quote zegt het meest over jou als ondernemer?

Ondernemen is doen.

Hier vind je Claartje

Over de auteur

Xaviera Ringeling

Ondernemer, vaak op hakken. Niet al te lang, vandaar.

2 reacties